איך את\ה מגדיר\ה את עצמך??



חשבון משתמש
שלום אורח/ת

התחבר | משתמש חדש

חברים

המלך פאר (70)
ברק יוסף (41)
good123 (40)
doron (27)
בנדורה (46)
DL2000 (39)
zhadik (48)
CAFEZOHAR (41)
לתמונות נוספות...

המטבח הטריפולטאי

ראשי >המטבח הטריפולטאי
חראראת'
חראראת'

כתוספת לתה, לבישול - תבלינים ייחודיים ליהודי לוב

פורסם ב:   עאדא מס' 82
תאריך:   04/02/2004

לחץ על התמונה כדי להגדיל אותה
מקבץ התבלינים הייחודיים ליהודי לוב אותם מצרפים לתה בימות החורף הקרים, לבישולים שונים.
בגירסה לתה מצרפים אותם כשהם שלמים.
בגירסה לבישול הם מגיעים טחונים לאבקה.
 
המרכיבים:
 
לתה -

אגוז מוסקט
שוּש וורד (עלי וורדים)
ציפורן (קרמפל)
זנגביל
קינמון
 
לבישול-

בתוספת פלפל שחור
את הכל יש לטחון יחד לאבקה.
מֶרְגַז
מֶרְגַז

הנקניקיה של יהודי לוב

מחבר/מבצע:   לידיה בנעטיה
פורסם ב:   עאדא מס' 82
תאריך:   04/02/2004

לחץ על התמונה כדי להגדיל אותה
בכל פעם שאני אוכל מֶרְגַז (כן עם ז' בסוף ולא ג' כמו התוניסאים או המרוקאים), תמיד עולה בזיכרוני תמונה מהילדות - דירת קרקע, חבלי כביסה, ואמא ואני וכל מי שנמצא בסביבה רודפים אחרי חתול זריז, מנסים בכל כוחנו להציל מפיו ולו חלק מהנקניק הריחני שעד לפני רגע היה תלוי בגאווה על החבל מתייבש לו באיטיות.
זה לא כמו היום, שניגשים לסופרמרקט, קונים מֶרְגַז קפוא מוכן (בלי טעם ובלי ריח). זה לא כמו היום שהבשר ושאר המצרכים זולים וזמינים. אז, בשנות ה 50 וה 60 הכל היה קצת "נדיר" ובכלל החיים היו קשים יותר.
אבל אם "שַׂרַד" המרגז את אותם יומיים קריטיים בשמש והגיע לפרקו - איזה עונג, איזה טעם, וואו ... ולחשוב שאני שונא שׁוּם !!!

המצרכים:

חצי ק"ג בשר טחון (הודו או בקר)
2 כפות תבלין שומר טחון
חצי כף מלח
3 כפות שמן
1 ראש שום כתוש
חצי ק"ג מעיים בקר נקיים
חוט לקשירה

אופן ההכנה:
 
1. להכניס לכלי עמוק את הבשר הטחון, התבלינים, המלח, השום והשמן ולערבב היטב.
2. להכשיר את המעיים, לנקות היטב מבפנים ומבחוץ ולשטוף מספר פעמים.
3. למלא את המעיים בתערובת הבשר הטחון. למלא ולקשור כל כמה ס"מ באמצעות החוט, למלא ולקשור שוב.
4. למרוח את הנקניק בשמן מבחוץ.
5. לתלות את הנקניק בשמש ליומיים עד שיתייבש.
 
את המרגז אפשר לאכול כנקניק לכל דבר, או כפי שנהגו יהודי לוב ביום המימונה, לחתוך לקוביות קטנות ולטגן יחד עם ביצה, חביתה ריחנית, או בתוך טבכה.
כך או אחרת, זה טעים טעים טעים !
 
* מאכל דומה אם כי שונה הוא ה"קדיד" - "קומבינה" של יהודי לוב לתשעת הימים (מראש חודש אב ועד תשעה בו, בהם אסור לאכול בשר), מייבשים חתיכות בשר אדום יחד עם תבלינים, שום ושמן ובא לציון גואל ...
 
בתיאבון.


בּוּלוּ
בּוּלוּ

לחם מתוק עם צימוקים

מחבר/מבצע:   לידיה בנעטיה
תאריך:   04/02/2004

לחץ על התמונה כדי להגדיל אותה
החומרים:
 
חצי ק"ג קמח
חצי כוס סוכר
כוס מים
2 ביצים גדולות
3 כפות מי זהר
2 חבילות סוכר וניל
כף כמון שחור
כף שומר
50 גר' צימוקים
2 כפות שמרית
סומסום
 
אופן ההכנה:
 
1. להכניס את כל החומרים לקערה וללוש היטב עד לקבלת עיסה חלקה.
2. לתת לתפוח עד שהבצק יכפיל את נפחו
3. לעבד טוב טוב ולחלק לשני חלקים
4. ליצור צורות, למרוח ביצה מעל ולפזר סומסום
5. לאפות בחום בינוני
לחם בית
לחם בית


מחבר/מבצע:   לידיה בנעטיה
תאריך:   04/02/2004

לחץ על התמונה כדי להגדיל אותה
החומרים:
 
ק"ג קמח
כף מלח
2 כפות שמן
חצי חבילה שמרית (שמרים)
3 כוסות מים
 
אופן ההכנה:
 
1. בקערה גדולה לשים את כל המצרכים וללוש בצק, לא קשה ולא רך.
2. לכסות במגבת ולתת לתפוח עד שיכפיל  נפחו.
3. לאחר שהבצק תפח, שוב לעבד את הבצק כ 5 דקות.
4. לתת לתפוח שוב.
5. לחלק ל 4 חלקים וליצור חלות בדוגמאות שונות ושוב לתת לתפוח.
6. למרוח ביצה על החלות ולפזר שומשום
7. לאפות בחום בינוני.
שקאק
שקאק

כעכים מתוקים לילדים בחג השבועות

מחבר/מבצע:   לידיה בנעטיה
תאריך:   04/02/2004

לחץ על התמונה כדי להגדיל אותה
הראשונים לחוש את אווירת החג ומשמעותו היו דווקא הילדים הקטנים. אלה שבזכותם, ע"פ המדרש, ניתנו לכל אחד ואחת במעמד הר סיני, שני כתרים (עדיים). לכבוד הילדים, היתה כל אמא, החל מראש חודש סיוון, מכינה שרשרת כעכים מתוקים, בצורות שונות, כשלכל כעך צורה ומשמעות ייחודיים. את הכעכים היתה האם קושרת בחוט למחרוזת אותה היה כל ילד עונד על צווארו, ומעת לעת כמובן טועם מאחד הכעכים.
כאמור לכל צורה ההסבר שלה:
 
ציפור - כמאמר הפסוק במעמד הר סיני "ציפור לא צייצה "
סולם - זכר לסולם יעקב, שרגליו בקרקע וראשו מגיע עד השמים.
טנא (סל) - זכר לביכורים שהביאו בני ישראל בזמן שבית המקדש היה קיים.
נחש - ככל הנראה זכר לנחש הנחושת שכל מי שאחז בו נרפא.
ועוד צורות רבות.
 
בחלק מהיישובים היתה האם מצרפת לשרשרת ביצה קשה ומקושטת, שהיתה סורגת סביבה באומנות סריגת קשרים.
מנהג זה, נועד לחבב את התורה על הילדים, לעורר אצלם את הסקרנות ובכך ללמד אותם קטעים מהתורה, בכל זאת לא היה אז אינטרנט או אמצעי הוראה טובים יותר ...

המתכון:
 
חומרים:
 
5 ביצים
1 ק"ג קמח
2 חבילות מרגרינה
2 חבילות אבקת אפיה
כף אמוניאק
כוס וחצי סוכר
 
אופן ההכנה:
 
לשפוך את כל החומרים יחד לקערה
ללוש היטב ולשטח
להכין את הכעכעים לפי הצורות המצ"ב
להכניס לתנור בחום 180-200 מעלות
להוציא בטרם ישחים
לאחר שיתקרר לקשור יחד את הכעכים בחוט ולתת לילד.
 
חג שמח

ספנז
ספנז

הסופגניה הלובית

מחבר/מבצע:   לידיה בנעטיה
תאריך:   04/02/2004

לחץ על התמונה כדי להגדיל אותה
מצרכים:
 
1 ק"ג קמח
1 חבילה מרגרינה
1 חבילה שמרים (שמרית)
½ כוס סוכר
1 חבילה סוכר וניל
2 כוסות מים
3 ביצים
 
אופן הכנה:
 
מועכים את המרגרינה עם הביצים, הווניל, הסוכר והשמרים ומוסיפים את הקמח והמים ולשים. להוסיף מים במידת הצורך.
ללוש עד שיצא בצק אחיד ולא דביק.
לוקחים חצי מהכמות ומרדדים עם מערוך לעלים בעובי של כ 3 ס"מ ומשאירים לתפוח כחצי שעה.
בינתיים מחממים שמן בכלי עמוק וכשרתח מנמיכים.
חותכים עם כוס הפוכה עיגולים מהבצק (אפשר גם לקחת חתיכה ביד) ופורסים אותם עם הידיים לצורת "אמבה" ומכניסים לשמן.
כשמזהיב מוצים ומניחים על נייר סופג.
מפזרים אבקת סוכר וריבה לפי הטעם.

כעך במלח
כעך במלח

עם שומשום או בלעדיו

מחבר/מבצע:   לידיה בנעטיה
תאריך:   04/02/2004

לחץ על התמונה כדי להגדיל אותה
החומרים:
 
1 ק"ג קמח מנופה
1 כוס שמן
1 חבילה מרגרינה
1 כפית אמוניאק
1 כף שמרית
חצי כפית אבקת אפיה
2 כוסות מים
1 כף מלח
1 ביצה
שומשום
 
אופן ההכנה:
 
1. לערבב היטב את השמרית בכוס מים.
2. מערבבים את החומרים יחד, מלבד השומשום והביצה.
3. לשים לבצק חצי קשה ולהשאיר לתפוח עד שיכפיל את נפחו.
4. מהבצק שנוצר, לחתוך עם סכין, חתיכות.
5. לרדד כל חתיכה לכדי רצועות באורך של כ 10-15 ס"מ.
6. ליצור צורות עגולות ולהדק הקצוות יחד. (ניתן באותה המידה ליצור צורת מקלות במקום עיגולים).
7. בצלחת נפרדת לשפוך את החלבון של הביצה.
8. כל כעך (או מקל) מצידו האחד, לטבול בביצה ואח"כ בצלחת ובה השומשום (כדי שידבק).
9. לאפות בתנור בחום בינוני עד שיצא חצי זהוב וקשה.
 
דווידה
דווידה

מדוע מזוהה כ"כ ה"דווידה" עם סיום הצום?

מחבר/מבצע:   לידיה בנעטיה
פורסם ב:   עאדא מס' 77
תאריך:   04/02/2004

לחץ על התמונה כדי להגדיל אותה
הדווידה, שהיא גירסה עדינה של הנוקידס הידוע, הומצאה אולי כדי לסייע לנשות הקהילה, להעביר את יום ט' באב בעיסוק מינימאלי בלי מאמץ מיוחד.
משעות הבוקר המוקדמות, עוד בחו"ל, כך מספרות הזקנות, הן נהגו לשבת לאחר שהכינו את הבצק, למולל גרגירים אליפטיים (צורה המזכירה גרעין חיטה) במאות ואלפים. בכל פעם היו לוקחות חתיכת בצק קטנה מגוש הבצק, ובשתי אצבעותיהן היו משוות לו צורה של גרגר חיטה. את גרגירי הבצק הן היו פורסות ע"ג משטח, לייבוש בשמש למשך זמן מה. משהתייבשו הגרגרים הם היו מוכנים ומזומנים לתהליך הבישול.
להלן, בשלבים, תהליך הכנת המאכל הטעים:
 
חומרים לבצק:
 
רבע ק"ג קמח
כוס מים
2 כפות שמן
חצי כף מלח

אופן הכנת הבצק:
 
לנפות את הקמח לתוך קערה.
להוסיף המלח והשמן.
מדי פעם להוסיף מעט מים וללוש עד שמתקבל בצק אחיד (לא דביק) ומעט קשה.
מהבצק, יש ל"קטוף" חתיכות קטנות ולמולל אותן בשתי האצבעות לכדי גרגרים עגולים/אליפטים.
עם סיום הכנת הגרגרים, ניתן, אם כי לא חובה, להשאיר אותם לייבוש.
 
חומרים לרוטב:
 
רבע כוס שמן כף פפריקה מתוקה
רבע כף פלפל חריף חצי כף מלח
כף וחצי רסק עגבניות עגבניה טריה בינונית
שלוש כוסות מים שן שום מעוכה
 
אופן הכנת הרוטב:
 
שמים את כל החומרים בסיר עם רבע כוס מים.
לבשל על אש קטנה עד שהעגבניה הטריה נמעכת.
מוסיפים את שארית המים.
כשהרוטב רותח מוסיפים את גרגרי הבצק.
ממשיכים לבשל עד שמרבית המים מתאדים.

בסיסה
בסיסה

בליל חנוכת המשכן (ר"ח ניסן) ובכל אירוע של התחדשות

מחבר/מבצע:   לידיה בנעטיה
תאריך:   04/02/2004

לחץ על התמונה כדי להגדיל אותה
הבלילה הטעימה אותה נוהגים יהודי לוב לאכול בטקס מיוחד בליל ראש חודש ניסן ובכל אירוע חגיגי המסמל התחלה חדשה - כניסה לבית חדש, הולדת בן וכו'.
קל להכנה, ריחו עדין ונעים וטעמו גן עדן.
 
המצרכים:
 
חצי ק"ג גרגרי חיטה
50 גר' גרגרי כוסברה
50 גר' גרגרי כמון שומר
1/3 כוס סוכר
200 גר' תמרים
100 גר' אגוזים
100 גר' שקדים
100 ג' צימוקים
 
אופן ההכנה:
 
קולים במחבת/סיר את החיטה בנפרד ואת גרגרי הכוסברה והשומר בנפרד.
לטחון את החיטה והכמון והכוסברה יחד במטחנה או במראזה עד לקבלת אבקה.
לערבב בתוך קערה גדולה את החומרים יחד.
האבקה מוכנה לטקס.
לאבקה מוסיפים את התמרים, השקדים, האגוזים והצימוקים כשהם שלמים (ניתן, לפי הטעם, לשבור את השקדים והאגוזים לחתיכות קטנות יותר).
להוסיף השמן ולערבב עד לקבלת עיסה סמיכה.
 
בתיאבון
< קודם 1 2 3

לקישורים נוספים...